Blog navigation
Posted in: Parfumy - vône

Ikonické voňavky

442 Views
 

Tisícky a tisícky vôní každoročne zaplavujú trh s parfémami. Sú medzi nimi však niektoré, ktoré vyčnievajú z davu. Sú to najslávnejšie parfémy, ktoré si našli svojich obdivovateľov z mnohých dôvodov. Patria medzi ne lacné dámske voňavky, no tiež kúsky, ktoré sú symbolom luxusu a úspechu. My sa teraz pozrieme na tie najlepšie dámske voňavky, ktoré sú populárne už niekoľko desaťročí, prípadne parfémy, ktoré formovali moderné umenie parfumérie a takpovediac „zmenili svet.“ 

ikonicke parfemy

Kto by nepoznal okúzľujúcu hollywoodsku hviezdu Audrey Hepburn? Vedela si však, že vďaka tejto herečke vznikla voňavka, ktorá je dodnes jednou z najikonickejších vôní všetkých čias? Audrey bola v 50. rokoch minulého storočia múzou módneho návrhára menom Hubert de Givenchy. Práve ona ho inšpirovala k vytvoreniu prvého parfému módneho domu Givenchy s názvom L´Interdit. Táto kvetinovo púdrová voňavka herečku natoľko zaujala, že si ju chcela nechať len pre seba. Nakoniec však nielenže dovolila, aby mohol Givenchy tento parfém predávať, ale stala sa tiež tvárou jeho reklamnej kampane. Vďaka popularite Audrey Hepburn, ale tiež vďaka podmanivej vôni kosatca, aldehydov a drevitých tónov sa Givenchy L´Interdit už roky radí medzi najobľúbenejšie voňavky pre ženy. 

Nežnú kvetinovú vôňu v štýle Givnechy L´Interdit u nás nájdeš pod názvom ISSORIA JAIME

Voňavky pre ženy si mnohí predstavujú ako nežné a romantické kvetinové kompozície. No niektoré z nás nechcú voňať ako rozkvitnutá lúka. Chceme voňať neodolateľne, sladko, intenzívne, priam na „zahryznutie.“ Vďaka módnemu návrhárovi menom Thierry Mugler môžeme voňať naozaj sladko a chutne. Práve on pred rokmi predstavil vôňu plnú karamelu, čokolády, cukrovej vaty, medu a vanilky. Je to voňavka Thierry Mugler Angel, ktorá do sveta vôní priniesla radikálnu zmenu, a to prvý gurmánsky parfém. Gurmánske ingrediencie sú pre mnohých veľmi zmyselné a neodolateľné, a práve vďaka tomu má tento parfum enormný úspech dodnes.

Intenzívny, sladko korenistý gurmánsky parfém v štýle Thierry Mugler Angel u nás nájdeš pod názvom ISSORIA MELIA

issoria viessa

Ak hovoríme o ikonických vôňach určite ti napadne značka tých najikonickejších parfémov všetkých čias, Chanel. Chanel No.5, snáď najslávnejšia voňavka na svete, kto by ju nepoznal? Chanel parfémy nie sú práve lacné dámske voňavky, no napriek tomu si ženy po celom svete doprajú tento voňavý luxus. Módnemu domu Chanel  však v portfóliu chýbali voňavky pre ženy, ktoré by boli určené aj pre mladšie ročníky, a teda zaujali aj mladé ženy a dievčatá. V roku 2001 tak vznikol parfém Chanel Coco Mademoiselle, ktorý sa ihneď stal najpredávanejším produktom tejto značky a získal množstvo ocenení za kvalitu a pôsobivé marketingové kampane. Táto vôňa, v ktorej dominujú citrusy, pačuli a biele kvety právom patrí medzi najobľúbenejšie parfémy na svete.

Svieži, no veľmi zmyselný parfém v štýle Chanel Coco Mademoiselle u nás nájdeš pod názvom ISSORIA VALORA

Voňavky pre ženy a parfémy pre mužov. Znie to pre teba nudne a stereotypne? Prečo vlastne rozdeľovať vône na mužské a ženské? Odhaduje sa, že až tretina žien používa pánske parfémy a množstvo mužov inklinuje k sladším gurmánskym kompozíciám. V 90. rokoch minulého storočia sa vytvorila kultúra genderovej rovnosti, kedy sa výrazne zmenil pohľad na to, čo bolo striktne považované za mužské a ženské. Práve vtedy nastal prelom aj vo svete parfumov a vznikla prvá unisex voňavka Calvin Klein CK One, ktorá je dodnes jednou z najpopulárnejších vôní na svete. Táto svieža citrusová voňavka sa stala klasikou a stálicou v zbierke parfumov mnohých mužov a žien. 

Svieži unisex parfém s vôňou citrusov a zelených tónov v štýle Calvin Klein CK One u nás nájdeš pod názvom ISSORIA VIESSA

issoria electra

Keďže sú unisex vône stále vyhľadávanejšie ešte pri nich chvíľu zostaneme. Keď hovoríme o ikonickej voňavke jednoznačne musíme spomenúť parfém, ktorý síce na trhu nie je veľmi dlhú dobu, no napriek tomu spôsobil hotový ošiaľ. Reč je o parféme Baccarat Rouge 540 od parfuméra menom Maison Francis Kurkdjian. Tento parfém je výnimočný z mnohých dôvodov. Jednou z nich je jeho zloženie. Vzácne ingrediencie ako šafran, ambergris, či jazmín sú majstrovsky namiešané tak, že je táto voňavka jednoducho neopísateľná, a to doslova. Niektorí ju popisujú ako sladkú intenzívnu vôňu, iní zas ako jemnú a sviežu arómu s drevitým podtónom. Je predmetom mnohých diskusií, rozdeľuje ľudí na dva tábory, na tých, ktorí ju bezhranične milujú, a tých, ktorý jej nevedia „prísť na chuť.“ Jedno je však isté, vôňa Baccarat Rouge 540 zanechala v parfumérskom odvetví nezmazateľnú stopu.

Výnimočný unisex parfém v štýle Maison Francis Kurkdjian Baccarat Rouge 540 u nás nájdeš pod názvom ISSORIA ELECTRA

Niektoré ženy rady experimentujú, iné zas zostávajú verné svojej obľúbenej vôni. Jedno je však isté, tie najlepšie parfémy, ikonické vône, pretrvajú a zanechajú v srdciach množstva žien nezmazateľnú voňavú stopu.